Полезни идеи за организация на малкия гардероб

В маломерните апартаменти, малките вили и ваканционни къщички поради твърде ограниченото пространство има място само за неголям гардероб, което налага собствениците им да подходят креативно при избора на модел и вътрешното му разпределение, за да могат да поместят в него повече принадлежности. Ето няколко полезни съвета как най-рационално да оползотворите обема на малкия гардероб.

Заложете на вграден гардероб с плъзгащи врати

Ако спалнята разполага с ниша или полуниша, усвоете я с вграден гардероб с плъзгащи се врати. По този начин ще добавите полезна площ към помещението, а това има значение при мебелирането, когато стаята е със скромни размери. Така ще се освободи пространство за друга функционална мебел, като например малък комод или тоалетка, за които не би имало място, ако гардеробът е с традиционни врати на панти.


Оборудвайте гардероба с лостове за закачалки, рафтове и кутии за съхранение

Вариантите за разпределението на пространството в съвременните гардероби са неизчерпаеми благодарение на гъвкавите системи за вътрешно изграждане. Използвайте максимално пространството във височина, като разположите един над друг два лоста за по-късите висящи дрехи. Така ще освободите място в малкия гардероб за допълнителни рафтове, изтеглящи се кошници за сгънати дрехи, поставки за чанти и обувки и кутии за дребни вещи. Поставете етикети на кутиите и ги подредете на най-горния рафт. Не забравяйте да монтирате и допълнителен лост за дълги висящи дрехи. Конфигуриран по този начин, малкият гардероб предоставя възможност за съхранение на всички видове принадлежности.

Добавете разделители в отделенията на гардероба

За да усвоите оптимално рафтовете в гардероба, можете да монтирате в тях вертикални разделители, с които да обособите две или три отделения за съхранение на сгънати дрехи от различен тип или на чанти. Тези полезни аксесоари за гардероб ще поддържат купчините сгънати дрехи в безупречен вид и ще предотвратят разместването им настрани. Заложете на телени разделители или на такива от тънки акрилни плоскости, които няма да отнемат значителна част от обема на рафтовете.


Заменете вратите на гардероба със завеси

При този вариант, също като при плъзгащите врати, не се налага да оставяте свободно пространство пред гардероба, а това е преимущество в малките спални, където е ценен всеки квадратен сантиметър допълнителна площ. Друго предимство на завесите е, че могат да се издърпат изцяло встрани, така че да ви позволят пълен достъп до съдържанието на гардероба.

Съхранявайте част от дрехите извън гардероба

За да си осигурите допълнително място за съхранение, можете да монтирате висящ метален лост в близост до някоя от свободните стени в спалнята, на който да подредите най-изисканите или най-любимите си дрехи. Ако има възможност, монтирайте над лоста рафт за обувки, а на съседната стена – закачалка с 5-6 кукички, на които да окачвате чантите си.


« Назад към всички публикации