Кога можете да си спестите завеси и с какво да ги замените

Завесите са традиционно допълнение към прозорците и цветовете им се съчетават с тези на интериора за хармония и уют. Те пазят от слънцето и от погледи отвън. Но напоследък все повече семейства се увличат от скандинавската традиция – спестяването на завеси. За това има важни причини, не само в студените северни ширини, но и в нашите, по-южни.

Тук ще разгледаме причините, които ще ви убедят да си спестите завеси при обзавеждането на нов дом или при ремонт и освежаване. Това няма да предизвика неудобства. Ако живеете на висок етаж и срещу вашия блок няма друг в близост, няма да се притеснявате от любопитни съседи. А за вътрешни прегради по-подходящи са плъзгащи се врати.

портални плъзгащи врати
Допълнете с обилна светлина от прозорци без завеси обзавеждането в светли цветове за малко жилище


Светлите цветове създават усещане за повече пространство. Затова те се предпочитат за малки жилища. Добавете към светлите повърхности на мебелите безпрепятствено навлизаща в стаите светлина от прозорци без завеси.

За стая със северно изложение не са необходими завеси

В стаи със северно изложение слънцето не безпокои пребиваващите. Затова спокойно можете да си спестите завеси в такава стая. Така ще можете да се възползвате от цялото неголямо количество светлина, навлизащо през прозорците в нея.

Завесите събират прах

Натрупването на прах по завесите е неизбежно. Поради замърсяването на въздуха в градовете се налага да ги перете често. Спестете си този труд, като оставите прозорците без завеси. Прахът предизвиква алергии, както и дискомфорт у чувствителните към него хора.
Допълнителен източник на алергични реакции са синтетичните материи, от които се произвеждат завесите.

Осигурете си по-голяма полза от слънчевите лъчи без завеси

Все повече хора страдат от дефицит на витамин D. Той се образува главно под въздействието на слънчевите лъчи. Обикновено работещите нямат много време за излагане на слънце при разходки и слънчеви бани. Възползвайте се от слънцето, проникващо безпрепятствено през прозорците без завеси.

Завеси вместо прегради или плъзгащи врати в интериора

По-лесният начин да преградите дадено помещение, да отделите кът в него е със завеси. Необходима е само релса, която се монтира бързо и лесно. Но така отново създавате благоприятна повърхност за натрупване на прах.
 
Все повече семейства избират отделяне на кухнята от дневната или на кът за работа и почивка в спалнята с плъзгащи се врати. Съвременните материали и варианти предлагат много възможности за избор. Плъзгащите се врати по поръчка са много по-практични и стилни.

преградни плъзгащи врати
Имате домашни любимци? Завесите не са добър избор


Домашните любимци, особено котките, обичат да точат ноктите си по мебели и да се катерят по завеси. Завесите ви бързо ще изгубят добрия си вид. А ако искате да заградите дадено пространство, завесите няма да бъдат пречка за тях. Вместо завеси поставете плъзгащи се врати.

Съчетайте практичното и ефектното, като избегнете завесите

По-малко прах и повече светлина, по-чиста домашна среда и повече слънце, по-ефектни и практични интериорни прегради с плъзгащи се врати – много са предимствата, които ще постигнете, спестявайки си завеси.

За всяко жилище и всякакви интериорни прегради можете да поръчате плъзгащи се врати. А прозорците нека пропускат слънцето с неговата живителна светлина и полза.


« Назад към всички публикации