Как да превърнем спалнята в помещение с модерен облик

Ако сте решили да реновирате спалнята и възнамерявате да й придадете по-актуална визия, бихте могли да я обзаведете в съвременен стил, който позволява гъвкави дизайнерски решения. Ето няколко полезни съвета как да декорирате помещението и какви мебели за спалня да изберете, за да постигнете модерен интериор.

Функционалността е от ключово значение

Съвременната спалня е необходимо да предоставя комфортна среда за пълноценна почивка. Затова функционалното обзавеждане на помещението трябва да включва всички мебели, които я подсигуряват, като удобно легло, достатъчно голям гардероб, нощни шкафчета, тоалетка и скрин. Несъмнено пространството в спалнята може да бъде най-рационално усвоено, ако заложите на мебели по поръчка. С какъвто и бюджет да разполагате, най-разумно е да го вложите в обзавеждане за спалня по индивидуален проект, тъй като при този вариант бихте могли да поръчате изработката на мебелите от материал по избор – масив, МДФ или ПДЧ, в зависимост от сумата, която сте заделили.


Не претрупвайте спалнята с излишни мебели

Ако площта на помещението не е голяма, съобразете се с наличното пространство и не купувайте обемисти мебели или пък заложете на такива с двойна функция – като например спалня с вградена ракла, за да не се лишавате от удобството да разполагате и с комфортно легло, и с място, където да прибирате спалното бельо. Наличието на повече свободно място в помещението създава по-приятна атмосфера, предразполагаща към релаксация.

Заложете на декор в неутрални тонове

За да създадете изискан интериор в съвременен стил, придържайте се основно към неутрални тонове в цветовото оформление на спалнята, като нюанси на черното, кафявото, сивото и бялото. Включването на ярки акцентни багри в декора ще внесе доза динамика, основните цветове обаче трябва да са подбрани в неутралната гама, за да се запази визията семпла и изчистена.


Гледката създава специална атмосфера

Ако помещението има големи прозорци, от които се открива невероятна гледка, тя би могла да послужи като оригинален органичен акцент в декора на спалнята. Освен изобилие от естествена светлина, големите прозорци осигуряват плавен визуален преход между екстериора и вътрешното пространство, създавайки по този начин уникална атмосфера в спалнята.

Произведения на изкуството

Не избирайте твърде абстрактни произведения на изкуството за спалнята в съвременен стил. Окачете на стената само едно произведение – голяма картина, фотография или постер, което да послужи като фокусна точка в интериора. То ще внесе текстура и визуален интерес в декора, без да натоварва изчистената му визия.


Оригинални аксесоари

Макар в спалнята в съвременен стил да се залага на пестелива декорация, ако притежавате уникални вещи, можете да ги изложите в помещението. Такива биха могли да бъдат статуетки, изящни пластики или сувенири от далечни пътувания, както и саксия с екзотично дръвче. Те ще придадат индивидуалност и завършеност на интериора.


« Назад към всички публикации