Как да изберем нова мека мебел за всекидневната

Когато обзавеждаме всекидневната стая, обикновено най-напред купуваме меката мебел, тъй като тя често е фокусна точка в декора и основният елемент, спрямо който се избира останалата мебелировка в помещението. Сред огромното разнообразие от предлаганите на пазара дивани несъмнено ще откриете модели с невероятна визия и дизайн. Трябва да се има предвид обаче, че функционалността е приоритетен аспект при покупката на мека мебел, тъй като диванът преди всичко трябва да осигурява комфорт при експлоатация. Ето как да подходите при избора на нова мека мебел, за да обзаведете вашата всекидневна с най-подходящия и удобен диван.

Наличното пространство

Преди да закупите или поръчате новата си мека мебел, определете с какво пространство разполагате, така че да има достатъчно свободно място пред дивана и от двете му страни, позволяващо удобство при седене и свободно придвижване около него. Може да маркирате мястото със самозалепваща се лента, за да се ориентирате по-лесно с каква подова площ за дивана разполагате.


Размерите на дивана

Размерите на дивана трябва да съответстват на големината на дневната. Ако вашата всекидневна е малка, не трябва да поръчвате обемист диван, тъй като такава мебел ще заеме голяма площ от помещението и е възможно да не остане място за други мебели, от които ще имате нужда. За да изглежда дневната със скромни размери по-голяма, заложете на диван с високи крачета. Ако обаче всекидневната ви е просторна, изберете голяма холна гарнитура, тъй като малък диван не се вписва хармонично в обширно помещение.

Функцията на дивана

Освен за размерите и позицията на дивана в помещението трябва да помислите и за функциите, които искате той да изпълнява – дали ще служи само като място за сядане или и като легло, когато е необходимо. Вероятно ще имате нужда вашият диван да разполага и с вградена ракла, където да прибирате спалното бельо или други вещи, в случай че всекидневната ви е твърде малка и в нея няма достатъчно мебели за съхранение на принадлежности. Помислете върху всички функции на меката мебел, от които се нуждаете, преди да вземете окончателното решение.


Износоустойчивост на тапицерията

Ако имате малки деца и домашни любимци, изберете мека мебел с плътна здрава дамаска, издръжлива на износване. Диваните с тапицерия от висококачествена кожа са подходящи, тъй като са износоустойчиви и поддръжката им е лесна.

Интериорният стил

Дизайнът на меката мебел несъмнено трябва да подхожда на избрания за хола интериорен стил, за да се впише тя безупречно в декора. Ако сте се спрели на минималистичен стил, заложете на удобен диван с прави линии и изчистен дизайн. Голяма част от съвременните модели дивани са с опростен, но елегантен дизайн и предлагат редица функционалности, като лежанка, опция за сън, ракла и дори вградени в подлакътниците етажерки.


« Назад към всички публикации