Как да декорираме всекидневна с висок таван

Високите тавани в жилището са преимущество, с което мнозина биха желали да разполагат. Нерядко обаче, обзавеждайки жилището си, собствениците на дом с високи помещения не се възползват от предимствата, които тази специфична характеристика предлага. Ето няколко оригинални идеи как да декорирате и мебелирате всекидневна с висок таван, за да оползотворите оптимално и креативно пространството.

Завеси от пода до тавана

Когато обзавеждате дневната стая, заложете на стилни плътни завеси в неутрален тон, които падат свободно и стигат непосредствено до пода, за да подчертаете красотата на високия таван. Те ще добавят текстура в интериора на всекидневната и ще бъдат чудесен фон за мека мебел в наситен цвят и декоративни възглавнички в ярки нюанси.

Вградена камина

Всекидневна, която разполага с камина и висок таван, предоставя възможност да създадете ефектна фокусна точка в декора. Атрактивна вградена камина и стилна каменна облицовка по цялата стена във височина, ще се превърнат във внушителен акцент, елегантно допълващ мебели за всекидневна с изискан дизайн в съвременен стил.


Малки прозорци, разположени високо

Няколко малки сводести прозореца, разположени над основните, непосредствено под високия таван, биха били оригинален елемент от дизайна на всекидневна, обзаведена в класически стил, като освен това ще осигурят допълнително количество естествена светлина в помещението.

Големи прозорци

Друга възможност да се възползвате от високия таван във всекидневната е да заложите на прозорци с размери, по-големи от стандартните. Този вариант е особено подходящ за дневна стая, от която се разкрива красива гледка към градина или морски пейзаж. Колкото по-големи са прозорците, толкова по-светла и приветлива ще бъде всекидневната, а това позволява повече свобода при избора на мебели и тяхното разположение в помещението.

Панорамни прозорци от пода до тавана

Ако изложението на всекидневната осигурява приемливо уединение, панорамните прозорци са отличен избор. Този тип прозорци са авангардно решение, благодарение на което в помещението ще навлиза максимално количество слънчева светлина, а гледката от тях ще се превърне в колоритно допълнение към декора. Изгледът дори би могъл да ви послужи като отправна точка при избора на цветова палитра и обзавеждане за всекидневната.


Акценти от камък или дърво

В дневната стая с висок таван можете да превърнете една от стените в привличащ погледа елемент от дизайна, като я облицовате с естествен камък или дървесина. По този начин не само ще акцентирате върху височината на помещението, но и ще внесете в него неподражаем уют и топлина.

Внушителeн висящ полилей

Висящите на дълъг шнур или верига осветителни тела придават лукс и изисканост на интериора и биха били чудесен акцент в дневната стая с висок таван. Дизайнът на висящия полилей може да бъде класически или изчистен, в зависимост от стила на избраното за всекидневната обзавеждане.


Домашна библиотека

Възползвайте се от нестандартната височина на стените във всекидневната, като монтирате на едната от тях библиотека. Заложете на конфигурация с рафтове по цялата височина. За да достигате горните лавици, си набавете удобна сгъваема стълба.

Вграден гардероб от пода до тавана

За да усвоите рационално пространството във всекидневната с висок таван, бихте могли да заложите на вграден гардероб от пода до тавана, изработен по индивидуален проект. Вътрешното пространство в гардероба може да бъде разпределено според вашите предпочитания и нужди, а за повече удобство бихте могли да поръчате модел с плъзгащи се врати.


« Назад към всички публикации