Функционално разпределение и организация на детските гардероби

Детството е пътешествие в свят, пълен с вълнуващи открития и приключения. Различните цветове и текстури в детската стая стимулират въображението и умствената дейност на малчугана. Дизайнът на гардероба е важен елемент от декора на стаята, а удобното му вътрешно разпределение улеснява детето да открие и достигне това, от което се нуждае.

Ако сте избрали определена тема за детската стая, гардеробът ще трябва да се впише в концепцията и цветовете на темата. В зависимост от темперамента на вашето дете, цветовата палитра може да бъде в успокояващи тонове или в бликащи от енергия нюанси.

Вграден гардероб за детска стая с плъзгащи врати по индивидуален проект
Размерите също са основен фактор, тъй като гардеробът трябва да се побере в предвиденото за него пространство. Ако детето няма отделно място за съхранение на играчки, книги и игри, те също ще трябва да бъдат поместени в модули на гардероба.

Безопасност и достъпност

При проектирането на гардероба за детската стая заложете на дизайн с лесно достъпни за детето рафтове. Това важи и за чекмеджетата. Плъзгащите врати са по-добър вариант за гардероба от стандартните, тъй като са по-удобни за отваряне и затваряне, а освен това спестяват място. За да предотвратите наранявания на детето, избягвайте дизайни с остри ръбове.

Място за съхранение

Децата имат навика да трупат дреболии. Местата за съхранение като лесно издърпващи се чекмеджета, кошници и кутии са идеални за дребните вещи. Ниско разположените чекмеджета и кошници позволяват на децата лесно да прибират вещите си и да разчистват пода след игра. Рафтовете за книги в гардероба са чудесно решение за съхранение на детските четива, ако в стаята няма място за секции или окачени етажерки.

Можете да монтирате няколко куки от вътрешната страна на гардеробните врати, където детето да закача чанти, шалчета и други вещи. Ако имате повече от едно дете, можете да обособите пространство в гардероба за всяко от тях, като използвате различни цветове.

Органайзери за чекмеджета

Децата често сменят облеклото си през деня, поради което се налага в гардероба да има отделения с удобно подредено допълнително бельо, чорапи и тениски. Органайзерите за чекмеджета са идеално решение за хиперактивните малчугани. Отделете зони за чорапи, бельо и други основни неща, за да им е лесно да намерят каквото им е необходимо.

Кошници за съхранение на дреболии в гардероба

За много кратко време в детската стая се натрупва невероятно количество дребни играчки. Когато детето не желае да се раздели дори и с част от тях, ще трябва да им намерите специално място в гардероба. Кутиите или кошниците за съхранение са един от начините да избегнете безпорядъка от разхвърляните из цялата стая играчки. В тях детето може да прибира своите ценности и така стаята да е по-спретната и подредена.

Лостове за окачени дрехи

Можете да съхранявате дрехите на детето спретнато подредени на закачалки за безупречен външен вид. Подредбата на дрехите по цвят ще внесе забавен елемент в организацията на гардероба, който ще помогне на детето да развие усещане за цвят. Допълнително предимство на подредените по цвят висящи дрехи е, че детето по-лесно може да избере какво да носи за деня.

Гардероб за детско-юношеска стая по индивидуален проект

Навийте тениските на руло

Тениските са основна част от гардероба не само на малки деца, но и на тийнейджъри. Поддържането им сгънати една върху друга в спретнати купчини може да е трудно. Удобен начин за съхранение на тениските е подреждането им в чекмеджета или изтеглящи се кошници в гардероба на детето. Трябва само да ги навиете на руло и да ги наредите една до друга в кошниците. Така за детето ще е лесно да намери цвета, който иска да носи. Тази подредба е подходяща също за бельо и чорапи.

Съхранение на дрехи извън сезона

Вълнените пуловери и зимните якета заемат много място в гардероба и когато студените месеци отминат, не е необходимо да висят на закачалки или да запълват ниските рафтове наред с летните дрехи. Подредете зимното облекло на най-горните рафтове. Тези отделения в детските гардероби са идеалното място за съхранение на дрехи, които няма да трябват скоро.

Детският гардероб с удобно разпределение и практична организация улеснява избора на дрехи за деня. В него може да се предвиди място и за книжки и играчки, ако етажерките и секциите са препълнени или ако няма възможност за поместване на такива мебели в детската стая.


« Назад към всички публикации