Как да декорирате еклектична спалня

 Ако не обичате да се подчинявате на общоприетите правила за декориране и измисляте свои собствени, когато става въпрос за смесването на различни стилове в интериора на дома, то спалните в еклектичен стил са точно това, което търсите. Едно от най-големите предимства на еклектиката е, че ви дава възможност да добавяте нови и нови елементи към декора в продължение на години или дори десетилетия. Не е нужно да правите пълна промяна на помещението и винаги можете да намирате място за някой нов елемент, на който сте попаднали последния път, когато сте обикаляли магазините. В своята същност еклектичният стил е възможност да изразите себе си без задръжки, но по един красив и модерен начин.

Еклектиката ще ви помогне да откриете идеалния баланс между това, което обичате, и това, от което вашата стая се нуждае. Еклектичните спални могат да варират от изискани и модерни до по-старовремски или вдъхновени от някой конкретен исторически период. Погледнати с просто око, такива помещения може и да създават впечатление за пълен хаос, но истината е, че те крият в себе си много елегантност, ред и великолепно свършена работа. В този материал сме събрали няколко съвета за това как да декорирате идеалната еклектична спалня.

Смесване на различни стилове

Както намекнахме в увода, същността на еклектичния стил е в това да въведете ред в на пръв поглед случайното смесване на различни стилове. Всеки предмет в стаята трябва да има собствена цел и когато комбинирате елементи от декора, принадлежащи към коренно различни стилове, е хубаво да правите плавни преходи между тях. Декори със сходни силуети или групи от аксесоари придават по-добър визуален синхрон на стаята.

Последователна цветова палитра

Нищо не обединява различните елементи в еклектичните спални така, както общата цветова палитра. Едно от най-страхотните неща в последователната цветова схема е лекотата, с която един стил се прелива с друг в еклектична обстановка. Използвайте чаршафите, одеялата и възглавниците, за да акцентирате и засилите цветовата гама, която сте решили да използвате. Най-добре е за цветовата схема на стаята да се придържате към не повече от 3-4 цвята, защото твърде многото цветове и нюанси ще създадат усещане за безпокойство в спалнята ви. Все пак, ако искате да използвате повече цветове, го направете умерено.

Повторение и симетрия

Докато все още сме на тема цветове, е хубаво да се отбележи, че един от най-добрите начини да добавите по-организиран вид и привлекателност на стаята е чрез повтарянето на един и същи цвят на няколко различни места. Дори да сте решили да пресъздадете много цветови тоналности – от дръзки червени нюанси до нежни пастелни цветове, трябва да сте сигурни, че ще ги използвате повече от веднъж. Това е много лесен начин да създадете усещане за визуална симетрия в стаята. Повтарящите се цветове и мотиви придават завършен и изискан вид на помещението. Ако имате нощна масичка или шкафче в светъл цвят или тапети с флорален мотив, използвайте спално бельо в същата цветова гама, за да може лесно да направите спалнята далеч по-уютна и комфортна.

Красотата на текстурите

Еклектична стая, в която декорът и цветовата схема са не както трябва, лесно може да заприлича на гаражна разпродажба или битпазар. Въпреки че смесването на различни елементи е една от най-модерните дизайнерски тенденции в момента, това не означава, че трябва да напълните стаята с обзавеждане само от дърво. Истината е, че по този начин ще се отдалечите от първоначалната идея за еклектичен вид. Точно както при смесването на различни стилове, еклектичният подход при дизайна изисква невероятна амалгама от текстури. Красив килим, грубо нощно шкафче, съвременно легло и нощна лампа с екстравагантен дизайн могат да се комбинират, за да се създаде наистина изключителна спалня.

Отпускащ фон

Въпреки че не е задължително фонът на спалнята ви да е в някакъв неутрален цвят, често такъв подход ще ви помогне да създадете далеч по-красиво място. Това е особено подходящо, ако сте любители на цветните декори и планирате да изпълните пространството с разнообразие от тонове и нюанси. Неутралният фон позволява на останалите цветове да изпъкнат още повече и извежда на преден план най-красивото от мебелировката в стаята. За по-малките стаи е препоръчително да се използват бяло или светлосиво, а за по-големи пространства топлите жълти нюанси вършат перфектна работа.

Работете с по-малко

Едно от най-разпространените погрешни схващания за еклектиката е, че трябва да напълните стаята си с почти всичко, което имате наоколо. Всъщност е точно обратното. Използвайте само неща, които наистина обичате, и запомнете, че хармонията между различните елементи ще се постигне много по-трудно, ако използвате абсолютно всичко, което ви попадне подръка.

Използвайте елемент на изненада

Дори да сте използвали много и различни мебели, вашата спалня ще се нуждае от фокусна точка. Уверете се, че тази точка предизвиква елемент на изненада и въодушевление и ще можете да я използвате години наред. Тя ще определи темата на вашата спалня. Позволете на фокусната точка да се отличава и използвайте насочена светлина към нея или създайте фон, който да я откроява.


« Назад към всички публикации