Основните правила за успешен дизайн на дома

Много се говори за необикновени идеи за оформяне на интериора на дома, колко много решения могат да предложат както дизайнерите, така и самите обитатели. Разчупването на традициите в дизайна на дома е създало такова многообразие, че наистина се появяват неочаквани решения в цветово и други отношения. Но все пак за дизайна на дома трябва да се придържаме към правила. Те са няколко, улесняващи създаването на обща концепция за това, как ще изглежда интериорът, който искаме да постигнем. Съветваме дори противниците на правилата по принцип да се запознаят с тях и сме сигурни, че ще ги намерят практични и полезни.

Правилото за подреждане на цветовете 3/3
Това правило е предложено от дизайнера Марк Макколи, който се интересува от подреждането на цветовете, терапията чрез тях и други подобни теми. Според него трябва да започнем с тъмните цветове като най-долния слой, след това да преминем към средно светли цветове, а най-светлите тонове да оставим за най-горния слой. Това е познато като правило 3/3. Макколи го заимства от природата. Приложено в оформлението на интериора, правилото на Макколи означава, че избирате килими в тъмни цветове, средно светли мебели и светли завеси, таван, полилеи.


Правилото за ролята на цветовете в интериорния дизайн
Това правило ще ни помогне да определим доминиращите нюанси, както и второстепенните такива. То е познато като правилото 10-30-60. Както можете да отгатнете, 60% се отделя за основния нюанс, второстепенният ще заема 30%, а освен това е необходим и цветен акцент, чийто дял ще бъде 10%.

Доминиращият нюанс е подходящ за стените и подовите покрития. Добре е да предпочетете неутрален нюанс, тъй като той ще заема повече от половината от цветовата гама. В контраст с него можете да изберете второстепенния нюанс. Така ще се получи по-впечатляващо решение. Този нюанс е подходящ за мебелите. А сега да изберем акцента – той ще бъде цветът на аксесоарите. За да се открояват, трябва да е контрастен на цвета на мебелите, а вие ще изберете дали да е контрастен и на стените и подовете. Картините и вазите са сред най-използваните аксесоари.

Заинтересувахте ли се? Чудесно, значи можем да преминем към правило номер 3.

Правило на тройките
Това е най-лесното за прилагане правило. То е познато и под названието „правило на тройките“. То гласи, че по-голям ефект и атрактивност се постига с групи от нечетен брой предмети. Най-често са достатъчни 3, защото повече на брой предмети в групата са претоварващи. Организирайте ги и цветово, в подобни нюанси, и в един цвят. Важното е да намерите визуалния ефект, да разчупите подредбата и да впечатлите. Комбинации като синьо и зелено могат да бъдат видени на много места в природата, както и комбинации .

Дизайнери на собствения дом
Да си дизайнер на собствения дом е толкова лесно, а и така предизвикателно. Но както всяко нещо в природата, и тук трябва да се постараем. Надяваме се, че тези правила ще ви улеснят и ще направят процеса на създаване на дизайна още по-приятен.Запасете се с вдъхновение за самия процес и подчинете постигането на по- интересни оформления на основните три правила.


« Назад към всички публикации