7 дизайнерски съвета за стилна и удобна дневна

За постигането на перфектен баланс между уют и функционалност в дневната се изискват умения в проектирането и несъмнено с тази задача най-добре се справят професионалистите в интериорния дизайн. Подходът към оформлението зависи основно от размерите и геометрията на помещението, както и от предпочитания стил, а включването на определени елементи може да превърне хола в наистина привлекателна и уютна зона за отдих и забавление.

1. Удобна мека мебел

При обзавеждането на дневната е добре да се започне с избора на мека мебел, тъй като тя обикновено заема най-голяма част от площта в стаята. Диванът и фотьойлите трябва да бъдат с пропорционални на пространството размери и много удобни. Важно е също тапицерията им да е издръжлива и да се почиства без много усилия. Отличен избор е меката мебел в неутрален цвят, тъй като лесно се вписва в различни цветови палитри и може да се комбинира с разнообразни по цвят и шарка възглавници.

Обзавеждане за дневна по индивидуален проект

2. Фокусна точка, която не е телевизорът

Когато обмисляте дизайна на дневната, заложете на решение, при което телевизорът не е основната фокусна точка в стаята. Ако например стената зад екрана е в тъмен цвят, телевизорът няма да се откроява, когато е изключен. Друг начин да изместите фокуса от телевизора е като подредите на стената около него черно-бяла колекция от фотографии или произведения на изкуството. Идеалното решение за маскиране на уреда е шкаф по поръчка с плъзгащи врати, зад които телевизорът остава скрит, когато не го ползвате.

3. Килим с правилен размер

Килимът добавя уют, мекота и текстура към интериора. Подбран с правилната големина и разцветка, той ще придаде стил и завършеност на декора. Добре е килимът в дневната да покрива голяма площ, но трябва да остава и открит под около него. Изберете килим с размер, който позволява една трета или две трети от мебелите в стаята да стоят върху него. По този начин се създава усещане за визуална свързаност между мебелите в къта за сядане.

4. Естествена светлина

Изобилието от естествена светлина е ключово предимство за уюта в дневната. Ако помещението е с големи прозорци с изглед към градина, имате възможност да създадете облян в слънчева светлина, приветлив интериор, който позволява повече гъвкавост при разположението на мебелите. Дневната, в която можете да се наслаждавате на сутрешното слънце или на залеза, както и на красиви гледки към градината, определено ще се превърне в най-притегателното място в дома.

5. Многопластово осветление

Осигуряването на добре балансирана изкуствена светлина е от съществено значение за комфорта в дневната през тъмната част на денонощието. Мекото осветление е предпочитано вечер при гледане на телевизия. За четене е нужно работно осветление, което може да подсигурите с подова лампа. Ако искате да подчертаете архитектурни елементи или произведения на изкуството, ще е необходимо да добавите и акцентно осветление. Лампите с възможност за димиране на осветлението са отлично решение за хола, тъй като позволяват да настройвате осветеността според нуждите и настроението.

Мебели за дневна по проект

6. Много място за съхранение

Независимо дали дневната е голяма или малка, при оформлението й е важно да се предвидят  достатъчно мебели за съхранение. Безспорно секциите по индивидуален проект са най-добрият начин да оползотворите наличното пространство и да разполагате с изработени за вашите нужди стоящи и окачени шкафове, TV етажерка, библиотека и висящи рафтове. Ако в хола има ниша, може да поръчате раздвижена композиция от затворени модули и открити рафтове, която да я запълни от стена до стена.

7. Допълнителна текстура и цвят

С аксесоари и малки декоративни елементи могат да се добавят допълнителни слоеве текстура и цвят към интериора и да му се придаде завършеност и индивидуалност. Това може да са декоративни възглавнички, наметка за диван, настолни лампи, свещи, вази и растения. Няколко ярки щриха като ефектно произведение на изкуството или кресло с необичаен дизайн допълнително ще подсилят индивидуалния облик на дневната.


« Назад към всички публикации