Спалня със скосен таван - разполагане на основните мебели и осветление

Използването на всички части на пространството в дома, дори по-малките, в ниската част на стая със скосен таван, е една от основните задачи. Много популярно е оформянето на спалня в стая със скосен таван. Тук ще разгледаме вариантите на разполагане на основните мебели и предимствата на всеки от тях. Ще добавим и препоръки за осветлението, за да може спалнята да стане възможно най-впечатляваща и предразполагаща.

Как да се разположат леглото и гардеробът

Тези два елемента на спалнята са основни и планирането им е важно за удобството в тази стая. Обикновено леглото се разполага в ниската част, за да може останалото пространство да побере гардероб. Но все пак разполагането на леглото и гардероба е въпрос на лично предпочитание. Много семейства избират за гардероб ниската част на стаята със скосен таван, като често оформят гардеробната част като ниша, с плъзгащи се врати. И единият, и другият вариант имат своите плюсове.

гардероб с плъзгащи врати в скосено пространство

Предимството при оформянето на гардероба в ниската част на скосения таван

Използването на ниската част от стаята, предназначена за спалня, за подреждане на дрехите е много практично. Там е лесно да се разположат рафтове и кутии за бельо и чорапи, сгънати блузи и пуловери. В началото, в най-високата част на пространството, предвидено като гардероб, е удобно да се постави лост, на който да се закачат дълги дрехи – рокли, шлифери, палта.

За хората, които предпочитат повече пространство над леглото, това решение е много подходящо.

Предимството при разполагането на леглото в ниската част на скосения таван

Леглото, разположено със страничната част към ниската стена на стаята със скосен таван, може спокойно да се използва за почивка и спане, без неудобства. Просто този, който е легнал към стената, трябва да внимава при ставане. Ако прозорецът на стаята е над леглото, ще има достатъчно светлина.

Използването на тази част от стаята за леглото ще остави достатъчно пространство с височина за оформяне на вграден гардероб с плъзгащи врати. За семейства с много дрехи и множество дълги рокли и горни дрехи това е по-практично.

гардероб в скосено пространство

Осветлението на спалнята със скосен таван

Съвременните осветителни тела изпълняват не само основната си функция, но и служат като красиви декорации. Когато обзавеждате спалня със скосен таван, трябва да имате предвид, че основно правило е да се осигурят няколко реда светлини, а освен това светлините трябва да са правилно насочени.

Важно е да се измери дължината и ширината на стаята, а след като се умножат една по друга, получената цифра да се умножи още веднъж по 25. Така ще разберете колко вата са необходими за осветяването. Разпределете ги, като ги разделите между осветителните тела, които да се разположат така, че да се осигурят нива за осветяване на всички основни части – областта на гардероба, леглото, тоалетката. Светлината трябва да постави акцентите върху всяка част от спалнята. Използвайте полилей, висящи лампи, аплици – изборът е ваш.

Ако предпочитате по-приглушено осветление, можете да използвате осветителни тела с по-малко обща мощност.

Оформете привлекателна спалня в стаята със скосен таван

Приемете предизвикателството да оформите спалнята в тази стая като предимство, което носи този вид таван. Вашата спалня ще бъде нестандартна, а уютът зависи от удобните мебели и подходящото разполагане на леглото и гардероба. Не на последно място, акцентите, поставени от осветлението, ще оформят заключителната привлекателност на стаята.


« Назад към всички публикации