Как да изберем най-правилната цветова схема за столовата и кухнята

 Столовата в една къща най-често е мястото, където се събираме да похапнем заедно със семейството и приятелите си. Сравнително малко са жилищата, които разполагат с достатъчно площ за обособяването на отделна столова, затова често се налага кухнята да съчетава своите традиционни функции с тези на столовата. Като цяло цветовата схема на столовата и кухнята трябва да отразяват общото чувството на топлина и интимност. В тази статия сме събрали някои насоки за за максимално добър подбор на цветовата гама за вашата кухня. Ако се придържате към тях, ще бъдете в състояние да определите коя цветова гама ще подхожда най-естетически на вашия характер и столова.

Дръзки цветове

Изборът на наситено червено за стените на вашата кухня или столова предизвиква дързък изглед на жилището и може да се използва ефективно за много добър дизайн. Изборът на ярко червено за стените е известен с това, че стимулира апетита и добавя комфорт при храненето. Въпреки това използването на наситени цветове може и да не е най-добрата идея. Цветовата гама на кухнята трябва да отговаря на цялостната тоналност на жилището ви. Освен това наситените тонове в кухнята работят най-добре, когато са леко приглушени. Например ефектът на ярко червеното може да бъде намален чрез комбинация Други силни цветове като оранжево или златно също могат да бъдат интересен избор за столовата, но техният наситен ефект може да бъде смекчен, ако се комбинират с други топли цветове. Също така можете да експериментирате като следвате последователна цветова схема за столовата. Вместо да боядисате стените в един цвят можете да включите в декора различни декоративни аксесоари и да украсите стените си с различни флорални мотиви или елегантни сервизи за хранене.

Успокояващи цветове

Макар възможностите за експериментиране с цветовата схема да са безкрайни, изборът на определена тоналност е индивидуален. Използването на по-нежни цветове е много добре приложим вариант за много от вас. Успокояващите цветове като бяло и зелено добавят светлина и успокояваща атмосфера и допълват усещането за спокойствие в кухнята. За хора, които обичат спокойствие и тишина по време на хранене, използването на бяло и по-светли нюанси на зеленото би могло да бъде доста сполучлив избор. Още повече, че съществува огромно разнообразие на нюанси на синьо и зелено и можете да си изберете специфичен цвят в зависимост от своите собствени предпочитания и настроение. Ако желаете да експериментирате с изгледа на своята столова, можете да съчетаете нежните нюанси с по-дръзки и наситени тонове и да получите един много специфичен дизайн на цветовата схема, който да изглежда впечатляващо.

Топли цветове

Към по-топлите цветове могат да се отнесат нюансите на червеното, оранжевото или жълтото. Използването на топъл цвят за кухнята прави стените да изглеждат по-близо и по този начин се създава още по-уютен вид на столовата. Топлите цветове са отличен избор за оживени кухни, където често се събират хора, и по този начин се създава великолепна атмосфера за вечеря. Едно доста нетипично решение за цветовата схема на кухнята е използването на теракотени цветове като земно кафяво или керемидено червено. Тези варианти са идеални за хора, които предпочитат по-персонализиран вид на своите кухни.

Цветове, които да се избягват

Макар изборът на цветова схема да е строго индивидуално решение, има някои нюанси, които е хубаво да се избягват. За цветовете от розовата и виолетовата тоналност е известно, че подтискат апетита, което е крайно нежелан ефект особено в кухнята и столовата. Също така не се препоръчва използването на твърде ярки цветове.  


« Назад към всички публикации