Как да декорираме дома си в стила на Холивуд от средата на миналия век

 Блясък, обаяние и голяма драма – Холивуд винаги е бил известен като място, където мечтите оживяват през обектива на камерата. От величия като Мерилин Монро и Одри Хепбърн до Хъмфри Богарт, домовете на звездите и снимачните площадки на някои от най-известните филмови икони са проектирани или вдъхновени от дизайнерите Дороти Дрейпър и Уилям Хейнс. Обикновените хора може и да не печелят милиони като филмовите звезди, но това не означава, че не могат да добавят малко холивудски блясък в своя дом. В този материал сме събрали няколко неща, на които трябва да обърнете внимание, ако сте решили да пресъздадете поне част от магията на Холивуд през 50-те и 60-те години на XX в. в своя дом.

Учете се от професионалистите

Старият, вдъхновен от средата на миналия век стил на Холивуд, който всички познаваме и обичаме, всъщност е комбинация от много течения в дизайнерското изкуство, но най-вече от неокласицизма и стила арт деко. В много отношения това е стил, който е вдъхновен и повлиян от много други стилове. Точно като в домовете на древните гръцки и римски благородници, всеки елемент от декора е красив, с много детайли и може да се разглежда като произведение на изкуството сам по себе си. Голяма част от тези елементи са скъпи, но за сметка на това украсяват вашия интериор и му придават една изключително фина изтънченост, която е особено характерна за онези времена.

Използвайте много драматизъм

Огромен висящ полилей, голям килим от изкуствена кожа, стилизиран бронзов лъв, кацнал над масата, богато украсено канапе – всяко едно от тези неща не би се вписало по никакъв начин към останалите елементи в интериора, ако е оставено само. Но събрани заедно, тези детайли създават уникално красив и драматичен ефект, който в стария Холивуд са овладели до съвършенство.

Обърнете внимание на цвета

Въпреки че черно-белите филми, които сме използвали като вдъхновение за този материал, не пресъздават цветовите гами на екрана, цветовете и тоналностите са били от изключителна важност в Холивуд от средата на миналия век. Кралско синьо, ярко и наситено рубинено червено, лъскаво златисто и изумрудено зелено – всички тези тоналности в цветове на бижута загатват за величественото усещане в стаята, на което филмовите звезди обичат да акцентират. Тези цветови гами ще добавят невероятно усещане за лукс, комфорт и естетика, а и кой не иска да се почувства като знатна особа?

Стилът на Холивуд от средата на миналия век е една изключително пъстра палитра от различни цветове, които се съчетават в една незабравима комбинация. Ако решите да адаптирате характера на меката на киното към своето жилище, най-важно е да се стремите да избегнете натруфеност в декора и да акцентирате върху елементи, които наистина са визуално красиви и носят в себе си духа на онова време. Не е нужно да инвестирате огромна сума пари в скъпи и лъскави неща, а по-скоро да намерите златната среда между това, което е естетически красиво и в същото време ще ви донесе удобството, комфорт и уют.


« Назад към всички публикации