Защо да изберем плъзгаща врата между две помещения или за преграждане на голяма стая

Модерният стил привлича с изчистеност, използване на нови материали, като стъкло и метал,  а и с нови решения, като плъзгащи врати. Те се срещат в гардероби и шкафове, но вече започват да се появяват и като често решение при врати на стаи, особено при преходни помещения. В апартамент или къща с много големи стаи тези врати могат да осигуряват преграда за получаване на две зони, когато е необходимо.

Плъзгащата врата е най-удобното решение не само за малък апартамент

В малко пространство е важно да се пести място. А с плъзгаща врата между две стаи, от едната от които се минава в другата, това се постига по лесен и удобен начин. Плъзгащата врата е тънка, при необходимост се прибира в стената и от двете стаи се получава една голяма.

Плъзгащи врати от матирано стъкло
Това е удобство и за по-голямо жилище, където така наречената стая с отворен план може лесно да се прегради надве с плъзгаща врата.

Така, когато желаете да получите повече пространство без преграда, прибирате плъзгащата врата. Ако е необходимо да обособите място за работа, учене, занимания, просто преграждате с вратата.

Изберете подходящ материал за плъзгащата врата

Тази врата за преграждане, когато е необходимо, е популярна и под названието интериорен портал. Можете да намерите различни решения с материали като пластмаса, дърво, стъкло, метал. Съчетайте с материала, преобладаващ в интериора, както и с цветовете.

Портална врата от стъкло

Стъклото е най-подходящият материал за този вид врати. То се вписва отлично в дизайна в съвременен стил. Освен това стъклото дава възможност за голямо разнообразие. Можете да изберете портална врата от матирано стъкло, стъкло с орнаменти, огледално стъкло и други варианти.

Лекотата и светлината на стъкления материал, които придават по-голяма пространственост, без да утежняват, са също предимства, които карат все повече собственици на домове да избират портални врати за преграждане на големи стаи и за отделяне на две помещения едно от друго.

Стъклото, от което се изработват порталните врати, е с висока устойчивост. Не се безпокойте, че няма да издържи дълго. Съвременните стъклени материали за портални врати гарантират дългосрочно използване, години наред.

Портални плъзгащи врати
Избор на конструкция на портални и преграждащи врати

В зависимост от пространството и от желанието на поръчващите вратите може да се избере вариант с едно крило, с две крила, или вратата да бъде от няколко сегмента.

Изчистените варианти на врати с едно или две крила са по-подходящи за дом в семпъл съвременен стил.

Когато трябва да се прегради пространство от няколко метра, е подходяща врата от няколко сегмента. За преграждане на пространство до 110 см се използва плъзгаща врата с едно крило. За ширина от 100 до 300 см се използват плъзгащи врати с две крила, а може и да се избере конструкция от няколко сегмента.

Ако ширината на помещението за преграждане е над 300 см, определено са подходящи плъзгащи врати с няколко сегмента, но такива размери се срещат рядко в домовете. Те са по-типични за обществени и служебни сгради.

Плъзгащата преградна врата между две стаи или за разделяне на голямо помещение на две зони, когато е необходимо уединение, е най-удачният вариант на врата и преграда в едно. Изработена от стъкло в предпочитан от вас цвят и с повърхност според вкуса ви – матирана, огледална, на орнаменти, тя не само ще ви осигури удобство, но и ще допълни интериора ви със стил.


« Назад към всички публикации