Шкафове във форма на Г или П за малка кухня

Пространството в малката кухня е ограничено и трябва да се използва най-рационално. Неизбежно е да поръчате шкафове по индивидуален проект. Така си спестявате не само часове търсене онлайн и във физически магазини. Индивидуалният проект за вашата кухня ще пасне точно на помещението и ще можете да поръчате такова разположение, каквото предпочитате. Ако държите да имате възможно най-много място за съхранение, дизайнерите ще ви препоръчат Г- или П-образно разположение на шкафовете.

Г-образно разположение на кухненските шкафове

Ако кухнята ви е с правоъгълна форма, най-подходящо е Г-образното разполагане на шкафовете. В случай че поръчате кухненски шкафове покрай трите стени, във формата на буквата П, ще остане много малко пространство в средата на помещението, което редовно ще причинява неудобство.

Кухня по индивидуален проект

П-образно разположени шкафове

За квадратна малка кухня можете да си позволите да поръчате шкафове покрай трите стени, разположени в П-образна форма. Все пак преценете дали това е удачно: ако пространството е малко, това разполагане на шкафовете ще го запълни почти изцяло и ще има ограничения при движение и използване на кухнята.

Вратички или витрини

Изборът на вратички и витрини ще допълни удобството на изработените по индивидуален проект кухненски шкафове. Витрините ще разнообразят общия вид. Можете да обсъдите с вашите дизайнери как да бъдат разположени – на шкафовете от целия горен ред, през един шкаф и т.н.

Ако изберете кухня само с долен ред шкафове

За малък дом с един или двама обитатели може да е подходящ проект на кухня само с долен ред шкафове, ако клиентите предпочитат такъв вариант. Това е кухненско обзавеждане в скандинавски стил. Разбира се, тогава мястото за съхранение е много по-малко, но ако хладилникът и фурната се намират на балкона и ако имате килер за допълнително съхранение, можете да се възползвате от предимството на този вариант на кухня. С него ще се запълни по-малко пространство. И тук имате варианти за Г- или П-образно разполагане на шкафовете.

Как да изберете осветление за кухнята според шкафовете

Освен основната лампа – най-често плафон, аплиците и LED профили за осветление ще осигурят достатъчно светлина и комфорт. В малката кухня прозорецът обикновено е малък, затова е важно да има достатъчно други източници на светлина освен този на тавана.

Кухня по индивидуален проект
При Г-образно разположение аплиците срещу шкафовете са много удобни. При П-образно разположение остава само една стена, на която да поставите аплици.

Затова най-удобни за допълнително осветление са LED профилите под горния ред шкафове. Един от долните редове ще има кухненски плот, който, дори малък, е удобство, без което не може в съвременната кухня. Над него непременно трябва да има осветление.

Ако между кухненските шкафове имате и открити рафтове, без вратички или витрини, те са още по-удобни за поставяне на допълнително LED осветление.

Дори ако кухнята ви е само с долен ред шкафове, допълнителното осветление над плота също е необходимо, за удобство при приготвянето на храна.

Предизвикателствата при създаване на удобен и функционален проект за малка кухня са много. Трябва да се използва рационално пространството и същевременно да можете да готвите без ограничения. Доверете се на Negova Style за него и заедно с дизайнерите създайте най-подходящия индивидуален вариант, с който ще постигнете удобство и комфорт, както и привлекателен вид на кухнята ви.


« Назад към всички публикации