Промяната на дома – желана и трудна? Не, лесна, с пет трика!

Всеки желае от време на време да променя стила в дома си. Новата обстановка е като ново начало. Промяната на дизайна дори на една стая вече означава свежест, новост, което всеки търси. Нови цветове, визуално разширяване на пространството, по-удобни мебели и така нататък.

Необходимо ли е да наемете дизайнер професионалист? Вече на много места в световната мрежа ще намерите идеи, които да претворите в действителност, когато ви допаднат. Ще разгледаме и няколко трикове за внасяне на нов свеж дух в обстановката.

Тези трикове са полезни не само за желаещите да направят ремонт и да обновят вече подредения си от години дом. Те са и за новодомците, които искат да започнат живота в новата къща или апартамент с нещо различно в обстановката.


Придайте обем на малките стаи
Малките апартаменти с малки по площ стаи са много популярни. А това, че стаите са малки, не пречи да ги направите привлекателни – с визуално придаване на още обем. Боядисайте стените и тавана в светли цветове, поставете няколко огледала, и ще постигнете това. Светлите тонове и огледалата просто ще канят слънчевите лъчи, за да създадат впечатление за голямо пространство.
Тъмните цветове имат обратния ефект. Затова ги избягвайте в малките стаи.

Искате оригинална обстановка? Смесете стари и нови стилове, евтини и скъпи мебели и аксесоари
Вече не се смята за проява на лош вкус да не се придържате към един стил – например старинен или модерен. Смесвайте смело, стига да съчетавате цветовете и формите. Контрастът между семплите линии на модерните мебели и извивките и декорациите на старинните е много интересен. А евтино не означава лошо. Толкова евтини аксесоари ще накарат обстановката да живне.

Повече място за съхранение на вещи в плетени кошници
Със сигурност всяка домакиня се радва на повече шкафове и гардероби и други места за съхранение на вещи. Прибрани в чекмеджета, кутии и т.н., те чакат реда си да бъдат използвани, без да са навън, създавайки безпорядък.
Плетените кошници се вписват в интериор тип рустик, но те имат и друго важно предимство – в тях можете да съхранявате много неща – книги, колекция от играчки на децата, прежди и още много неща. А в кухнята кошниците са най-атрактивните места за съхранение на плодове и зеленчуци.

Зеленина навсякъде, дори в банята
Зелените растения са украса за всеки хол, коридор, а вече и баня. Пристъпете в банята, минавайки между две саксии със зелени растения, около които са разхвърляни камъчета. Това е само един пример за вписване на зеленината в банята. До прозореца, от двете страни на мивката, или на друго подходящо място саксиите ще са еднакво привлекателни. Разбира се, повече зеленина можете да си позволите, ако имате просторна баня.

Растенията в дома имат няколко функции – освен че го красят, те пречистват въздуха, балансират влажността, абсорбират замърсителите.

Не само килими, но и килимчета
Традиционно килимът е голям и покрива почти целия под. А вие искате раздвижване, нетрадиционни елементи. Ето решението – килимчета, обособяващи отделни кътове. Застланият под създава уют, а с килимчета в различни разцветки и шарки ще предлагате на домашните и на гостите си разнообразие от кътове за разговори, пиене на кафе, вечери, отдих.
Много интересно е решението в сезонни багри – ако имате желание да сменяте килимчетата според сезона, есента например ви дава цяла палитра от цветове, а за зимата синкавото и бялото може да преобладават.
Още една идея - придавайте топлина с килимчета в топли тонове в студените месеци.


« Назад към всички публикации