Кухня по поръчка - със или без горен ред шкафове?

Шкафове за кухня по поръчка са за предпочитане, когато искате да съответстват на нуждата ви от място за съхранение и удобство. Понякога се спори дали не е подходящо кухнята да е без горен ред шкафове, за да не се претрупва пространството. От друга страна, в съвременната кухня винаги има нужда от място за съхранение, увеличават се приборите, съдовете и малките уреди.

Ние ще се спрем на неудобствата, които са свързани с избора на кухня само с долен ред шкафове, за да ви убедим да поръчате вашата нова кухня и с горен ред.

Няма да имате удобно място за аспиратор

За комфорта в кухнята е важно миризмите, димът и парата да се извеждат по време на готвенето. Ако нямате горни шкафове, къде ще поставите аспиратора? А къде ще скриете тръбата, която отвежда въздуха?

Дори да купите отделна конструкция, която може да се закрепи за стената, тя няма да изглежда добре и ще бъде недостатък за вида на цялата кухня.

Кухня по индивидуален проект


Няма да можете да вградите големия хладилник

За семейства и дори за живеещи сами големият хладилник е един от най-необходимите уреди. Удобно е да има и голяма камера за замразяване, за да може да се поместят повече продукти и да не се ходи за покупки всеки ден. Ако шкафовете са само долен ред, хладилникът ще стърчи, няма да можете да го скриете в шкаф. Помислете дали това ви устройва. Възможен вариант е краен голям шкаф за хладилника, но това ще наруши хармонията на реда от шкафове.

Няма да е удобно за поставяне на подходящо осветление

За удобна работа в кухнята освен централния източник на светлина на тавана трябва да има допълнително осветление. То е необходимо особено над плота. Допълнително се поставя осветление над плота на готварската печка. В кухня с долен и горен ред мястото под горните шкафове е много удобно за поставяне на допълнителни източници на осветление. Те не се натрапват и същевременно осигуряват достатъчно светлина. Много популярно и привлекателно е осветлението с LED лента.

Ако липсват горни шкафове, такива източници ще се виждат и няма да предоставят това дискретно удобство.

Ако все пак желаете конструкция с горен ред

Предпочитанията се различават, затова може да държите на съчетаване на шкафовете с горна конструкция. За да избегнете неудобствата при липса на горни шкафове, можете да поръчате кухня по индивидуален проект с рафтове над долните шкафове. Така ще имате удобство за поставяне на допълнително осветление, а за аспиратора все пак ви съветваме да осигурите шкаф, в който да го скриете.

На рафтовете можете да подредите или кухненски принадлежности, или декорации. Вторият вариант е по-добър, защото това е открито пространство.

Кухня по индивидуален проект
При Г-образно разположение на кухненската конструкция от шкафове можете да поръчате компромисен вариант с горни шкафове от едната страна и рафтове или само долен ред от другата.

Преценете какъв вариант на проект е подходящ за вашата кухня и се посъветвайте с дизайнерите, за да направите най-добрия избор. Някои проекти залагат дори на шкафове до тавана, защото ако са в светли цветове, а кухнята също е със светли стени, такива шкафове се сливат със стените и не изпъкват като заемаща цялата стена мебел.

Преобладаващият вариант при поръчка на кухненски шкафове е този с долен и горен ред, тъй като повече място за съхранение никога не е излишно. От друга страна, ако не ползвате често кухнята и сте сигурни, че долният ред е достатъчен за съхранение на вашите съдове, уреди и продукти, направете поръчка за такава конструкция.


« Назад към всички публикации