Какви мебели да изберем за малко жилище

Ако вашето жилище е с малка квадратура, не е препоръчително да избирате обемиста мека мебел, големи холни секции или масивни кухненски шкафове, тъй като те ще заемат значителна част от пространството в помещенията и ще трябва да се лишите от друго обзавеждане. Ето за кои мебели и аксесоари е необходимо да намерите място в малкия си дом, за да постигнете удобство и стил.


Компактно портманто в антрето


Независимо че антрето е със скромна площ, не се лишавайте от функционална мебел като портмантото. Заложете на модел с олекотена конструкция – няколко рафта, огледало и шкаф за обувки. Ако е възможно, поместете в антрето и малка пейка, на която да сядате, докато се обувате.


Акцентни цветове и шарки


Бялото и светлите неутрални тонове действително са удачен избор за малките помещения, тъй като ги разширяват оптически. В подобни интериори обаче успешно могат да се вмъкнат дръзки цветове и шарки, които ще придадат индивидуалност на декора. Бихте могли например да боядисате тавана в тъмен тон или да разположите на пода настилка в наситени багри. В дневната стая може да заложите на мека мебел с ниска облегалка и дамаска в ярък цвят. По този начин ще създадете атрактивна фокусна точка, без да обременявате визуално интериора.


Място за хранене в кухнята


Тъй като в малките жилища няма възможност цяло помещение да се обособи като трапезария, е необходимо да разполагате с обзавеждане за кухня, което освен шкафове и електроуреди включва и малка трапезна маса и два стола. Разположете ги до стената или до прозореца, за да оформите удобен кът за хранене. Ако в кухнята няма място дори за малка трапезна маса, може да монтирате на свободна стена сгъваем плот, който да се ползва при хранене и да се прибира през останалото време. Към него добавете сгъваеми столове, които лесно можете да преместите встрани, когато не са необходими.


Комфортна мека мебел в дневната


Пълен комплект холна гарнитура безспорно осигурява цялостен комфорт във всекидневната, тъй като разполага с максимален брой места за сядане. В малкия хол обаче не е препоръчително да се помества такава конфигурация, тъй като дори и да е компактна, тя заема доста място. Вместо това заложете на комфортен широк диван. Добавете в ъглите на дневната две малки кресла или два тапицирани стола, които да се ползват при необходимост.


Практично осветление


Погрешно е да се смята, че едно основно висящо осветително тяло е достатъчно за малко помещение. Всъщност добра осветеност на всички зони се постига с няколко източника на светлина, дори когато стаята е със скромна площ. За да спестите пространство, монтирайте стенни тела с няколко лампи, които ще осигурят изобилие от светлина, без да отнемат никаква част от подовата площ.


« Назад към всички публикации