Как с огледала да създадем усещане за по-просторна стая

Огледалата могат да се използват за решаване на всякакви дизайнерски дилеми – от добавяне на визуална дълбочина към стаята до преобразяване на празна стена в привлекателен фокус. Огледалото може дори да създаде илюзия за прозорец със зеленина отвън. Когато са в изящни рамки, огледалата се превръщат в атрактивни детайли от интериора, равностойни на произведения на изкуството.

Възможностите за създаване на оригинални декорации с огледала са неограничени. Най-ценната им роля в интериора без съмнение е способността им да променят оптически пространството, така че то да изглежда по-просторно и по-светло. Ето няколко полезни и изпълними идеи как с огледала да постигнете този ефект в различни стаи от дома.

Вградени гардероби с огледални плъзгащи врати
Изберете огледални врати за гардероба в спалнята

Един от най-лесните начини да удвоите визуално размера на вашата малка спалня е като заложите на свободностоящ или вграден гардероб с огледални плъзгащи врати. Ефектът се постига в най-голяма степен, когато гардеробът заема цялото пространство, от стена до стена, и е с огледални врати от пода до тавана. Освен че разширява помещението и го изпълва с много светлина, това решение усвоява изцяло мястото за гардероб в спалнята. Вграденият гардероб с максимални размери ще разполага с повече рафтове, чекмеджета и отделения с лостове за висящи дрехи. Плъзгащите врати са удобни за ползване и спестяват място, а това позволява да разположите в спалнята по-голямо легло или допълнителна полезна мебел като тоалетка или скрин.

Вградени гардероби с плъзгащи огледални врати в коридор
Добавете огледало в коридора

Дори малко огледало, когато е поставено стратегически, може да отрази красива гледка и да внесе по този начин интересен декоративен щрих в интериора. Окачено на стената в тесен коридор, огледалото добавя дълбочина и разширява пространството. Ако поставите огледала на срещуположни стени в коридора, множеството отражения ще създават ефект на безкрайно помещение. За да скъсите визуално дълъг коридор, окачете огледала на интервали по протежение на една от стените му.

Поставете огледало върху мебел

Не всяко огледало в рамка трябва да бъде окачено на стена. Подпрете огледалото под ъгъл върху нощното шкафче или на пода така, че да отразява атрактивни елементи от декора. Красиво рамкирани огледала от двете страни на леглото могат да удвоят ефекта от светлините на нощните лампи или на запалените свещи, поставени върху нощните шкафчета.

Оформете огледална стена в дневната

Огледалната стена е уникална алтернатива на традиционните тапети или боя. Подобно на решението с високи огледални гардеробни врати, този вариант залага на внушителния ефект на голямата отражателна повърхност. Стена в дневната, изцяло покрита с безшевно свързани огледални плоскости, ще добави усещане за повече простор. Ако в дневната има пищен полилей, огледалната стена ще разпръсне светлината от него и ще придаде бляскав и луксозен облик на интериора.

Кухня по индивидуален проект с покритие гланц лак
Изберете огледален кухненски гръб

Огледалата се почистват много лесно и това ги прави идеален материал за кухненския гръб. Допълнително предимство е, че осветлението под горните кухненски шкафове се отразява и така се постига страхотен ефект, който освен естетичен е и полезен, защото удвоява светлината и улеснява приготвянето на храната. Изобилието от светлина в кухнята винаги е преимущество, независимо дали стаята е малка или голяма. Кухненските мебели с гланцово покритие и в светъл цвят са добър избор, когато помещението е малко и има нужда да се разшири оптически.

Добавете огледало в ъгъла

Вертикално огледало в ъгъла на спалнята ще разпръсне светлината от прозорците и ще отрази зеленината вътре в помещението или красивия изглед отвън. Погледнато от която и да е позиция в стаята, огледалото трябва да отразява привлекателна обстановка. Ако от прозореца се разкрива безцветна гледка, със сигурност няма да искате да я внесете в дома си.

Визуалното разширяване на малките стаи и увеличаването на светлината в тях се постигат лесно с огледални повърхности. Освен че смекчават несъвършенствата на помещенията, огледалата обогатяват интериора с отразените в тях привлекателни акценти или декорации.


« Назад към всички публикации