Как да превърнем нишата във функционално пространство

В какъв полезен кът може да се превърне нишата, зависи от нейното разположение и големина. Някои от възможните решения са често прилагани, а други изненадват с оригиналността си. Нишата в кухнята може да бъде удобен кът, ако монтирате в нея рафтове и я използвате за съхранение на съдове или продукти. Ако нишата е част от дневната, може да я превърнете в малък домашен офис или шикозен бар кът. Нишата в спалнята може да оформите като кът за разкрасяване, а ако тя е голяма, да разположите в нея вграден гардероб с плъзгащи врати.

Вграден гардероб в ниша

Килер в кухнята

Всяко допълнително пространство за съхранение на кухненски принадлежности или продукти е от полза. Нишата в кухнята може да бъде привлекателен декоративен кът с открити дървени рафтове, върху които да се подредят красиви кухненски аксесоари и кашпи с цветя.

Ако предпочитате да използвате нишата в кухнята като килер, монтирайте рафтове по цялата й височина, за да усвоите напълно пространството. Долните рафтове са удобно място за съхранение на бутилките. На горните нива подредете металните кутии и стъклените буркани, кутията за хляб и контейнерите с подправки. Практично решение е да затворите килера с плъзгаща врата. С нея достъпът до съдържанието му е бърз и лесен, а кухнята изглежда по-спретната и подредена.

Малък домашен офис в дневната

В дневната нишата може да се оформи като работен кът. Достатъчно е в нишата да се монтират плот за лаптопа и няколко рафта над него за документи и офис принадлежности. Малкият домашен офис трябва да е добре осветен. Осветително тяло на тавана или на стената и настолна лампа ще осигурят нужната светлина.

Възможността работният кът в нишата да се отделя от дневната с плъзгаща врата е предимство. Когато си почивате и той не ви е необходим, остава скрит зад врата от непрозрачно матирано стъкло или врата с дървесен декор в стила на обзавеждането.

Бар кът в хола

Интересно решение е оформянето на нишата като бар кът, в който да се приготвят напитки и коктейли. За целта е необходимо в нишата да се монтира удобен работен плот. Във вграден под плота шкаф могат да се съхраняват бутилките с алкохол и чашите, както и комплектите за приготвяне на коктейли. Ако мястото позволява, до шкафа може да се помести и малък охладител за вино.

В горната част на нишата могат да се монтират рафтове, върху които да се подредят атрактивни чаши и бутилки с отбрани питиета. Подходящи декоративни табели, окачени на стената в нишата, ще послужат като акцент и ще създават настроение.

Гардероб с плъзгащи врати в спалнята

Вграждането на гардероб с плъзгащи врати е най-практичното усвояване на нишата в спалнята. В голяма ниша ще може да се помести гардероб с повече модули. За да се използва цялото пространство, от стена до стена и от пода до тавана, е необходимо да се поръча гардероб по проект. Допълнително предимство на гардероба по поръчка е индивидуалното вътрешно разпределение. Модулите и аксесоарите в такъв гардероб са изцяло съобразени с потребностите на клиента.

Разпределение на вграден гардероб в ниша

Кът за разкрасяване в нишата

Тясната ниша в спалнята може да се превърне в уютен кът за нанасяне на козметика и оформяне на прическата. Вградена тоалетна маса с чекмедже, под която да може да се прибира табуретка, е рационално решение, спестяващо място. Огледалото може да се монтира на стената над масата, а в горната част на нишата да се разположат няколко рафтчета за козметични продукти.

За всяка ниша в дома има подходящо приложение, стига да отделите време и да изберете най-полезния за вас вариант. Вграден гардероб с плъзгащи врати, килер, малък домашен офис, бар кът или зона за разкрасяване са удобни решения за усвояване на малки или големи ниши.


« Назад към всички публикации